Energie en balans met Qigong

Wordt je al moe van het idee alleen al wat je allemaal moet doen vandaag? Werken, huishouden doen, kinderen ophalen, papieren en afspraken in orde brengen... We staan altijd klaar voor anderen in deze snelle, actieve maatschappij. Wel binnen ons strakke schema, want 'straks moeten we...' Het kost ook allemaal energie om dit tot een goed einde te brengen.

Als we dan toch even ontspannen zijn, zijn we bezig op onze GSM of we worden afgeleid van ons zelf naar een verhaal op TV. Allemaal activiteiten waarbij ons lichaam weer niet wordt gehoord. Er zijn slechts weinig momenten dat we onszelf écht kunnen ervaren in pure rust en ontspanning. Want, als we gaan zitten en niet werken zijn we ontspannen... toch?

Neem even de proef op de som door nu gelijk je lichaam in te voelen: je nek, je schouders, rug, bekken, benen,... Je zou kunnen zeggen dat je rustig en ontspannen zit. Trek eens je schouders omhoog zodat er spanning kom in je nek en schouders. Laat nu schouders ontspannen en laag naar de beneden vallen. Hou even die schouders laag en zwaar hangen en voel of je verschil merkt met daarnet. Voel je je nu meer of minder ontspannen dan daarnet?

Hoe inspirerend het ook is om je dag zo nuttig mogelijk en productief mogelijk te vullen: je loopt jezelf voorbij. Het lichaam is continue op zoek naar balans, naar Yang én Yin. Als je teveel van je Yange, actieve energie gebruikt krijg je een onbalans. Dan hou je enkel nog je Yin energie over. Je kunt het een burn-out noemen of je lichaam dat dwingt je om even tot rust te komen en andere mogelijkheden en kansen aan te kijken.

Meer balans door naar je lichaam te luisteren

Door het beoefenen van Qigong (lees: 'tsjie kong') ga je leren om je lichaam zo te gebruiken dat het minder inspanningen van je vraagt. Leer om ontspanning te vinden in je bewegingen. Tijdens het beoefenen van Qigong leer je je natuurlijke houding opnieuw aan te nemen en je lichaam gaat weer in de juiste positie staan. Daardoor krijg je meer energie en zelfvertrouwen. Kwaaltjes verminderen omdat je meer luistert en tijdig merkt dat je er last van hebt en naar moet handelen.